Információk

Az intenzív recirkulációs halnevelő rendszerek biztosítják a lehetőségét annak, hogy ellenőrzött körülmények között, szabályozott növekedés mellett neveljünk halat, úgy hogy előre meg tudjuk tervezni azt, hogy mikor és mennyi halat szeretnénk piacra bocsátani. Ezekkel a rendszerekkel radikálisan csökkenthetjük a víz felhasználást, illetve a hőmérséklet veszteséget, úgy hogy újra használjuk a vizet, miután megtisztítottuk azt. Alkalmas arra, hogy maximalizálni tudjuk a termelő egységekre, és az alkalmazott munkaerőre jutó előállított terméket. A recirkulációs rendszerekkel lehetőség nyílik arra, hogy egész évben folyamatosan termeljünk, mivel képesek vagyunk a klímaszabályozásra. A környezeti feltételek szabályozásának lehetőségével csökkentjük azt a kockázatot (szennyezés, természeti adottságokból adódó mortalitás, betegségek), mely a kültéri akvakultúrás technológiákban fellelhető.

A mechanikai szűrés, az első lépése a víz tisztításának. Erre azért van szükség, hogy a biológiai szűrés effektivitását maximalizálni tudjuk. A szervesanyag terhelést a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni, mivel a nitrifikáló baktériumokat magas terhelés esetén a heterotrofikus baktériumok kiszorítják, így az ammónia felhalmozódik a rendszerben, mely mérgező a halak számára. Többféle technológia áll rendelkezésre. Az egyik legszélesebb körben alkalmazott szűrő a dobszűrő. Előnye, hogy minimális a munkaerő igénye, folyamatos megbízható teljesítménye van, kicsi a helyigénye, direkt üledékszűrést eredményez. Ma már lehet olyan dobszűrőt is kapni, ami 5-10 µm-es üledék méretet is képes kiszűrni. A dobszűrő méretezése két adattól függ: az egyik a szükséges vízáram, mely áthalad rajta (m3/h), és a szükséges szita méret (µm). A szita méret attól függ, hogy milyen korú, és fajtájú halat tervezünk a rendszerbe tartani. Minél fiatalabb egy hal annál érzékenyebb a víz zavarosságára, annál kisebb szita méretet alkalmazzunk.

A mechanikai szűrés után a biológiai szűrés következik. Biofilter típusok közül beszélhetünk csepegtetős biofilterről, rotációs biológiai kontaktorról, mozgóágyas biofilterről, vízbemerülő biofilterről, vagy ezek különböző változataikról. Mindegyik típus esetében a lényeg, hogy valamilyen média felületén bakteriális biofilm alakul ki, amihez olyan környezetet biztosítunk, hogy a nitrifikáló baktériumoknak kedvezzünk, amik a halak számára mérgező ammóniát nitráttá alakítják át, ami csak jóval nagyobb koncentrációban mérgező. A gyakorlatban legtöbbet alkalmazott megoldás a mozgóágyas biológiai szűrés, mivel ehhez nem szükséges a vizet magasra emelni, illetve kicsi helyet foglal el az alkalmazott médiától függően. Egy biofilter méretének meghatározásához ismernünk kell, hogy mennyi a napi TAN termelődés (g/nap), mekkora a média felülete (m2/m3), a TAN átalakító sebesség (g/m3/nap) az alkalmazott hőmérsékleten, a bioreaktor töltöttsége a médiával (%). A mozgó ágyas biofiltereknél fontos a levegőztetés is, melyet úgy kell kiszámolni, hogy ötszörösét vesszük a bioreaktor méretének m3/órában, és megkapjuk, hogy mekkora teljesítményű légbefúvóra van szükségünk.

Fontos beszélni, a halak oxigén ellátásáról is és valójában a baktériumok oxigén ellátásáról is kell gondoskodni.

A víz fertőtlenítésére két fő megoldást lehet alkalmazni intenzív rendszer esetében. Az egyik az UV-lámpa, míg a másik az ózon vízbe juttatása. Az UV-lámpák esetében fontos megjegyezni, hogy eben az esetben sem törekszünk a víz 100 %-os fertőtlenítésére, hiszen nem szeretnénk azt, hogy a halakban egyáltalán ne alakuljon ki immunitás. Valójában a forgalmazó cégeknek csak a vízáramot, és az UV lámpa előtti tisztító egységeket kell megadni, és ők ajánlani fognak egy erre megfelelő lámpát.

A kádak méretezése esetén fontos, hogy milyen méretű, korú hallat fogunk benne nevelni, hiszen a kisebb kádak könnyebben kezelhetőek, mely a munkaigényes lárva vagy ivadéknevelés esetén fontos, de ha több kádunk van az több munkát is jelent. Tehát a kevésbé munkaigényes, nagy mennyiségű, termék előállítás esetén célszerűbb minél nagyobb kádakat alkalmazni. A kádak alakja szintén fontos, az oxigénkeveredés, és a keletkező szennyező anyagok miatt. A legjobb megoldást a kör alakú kádak nyújtják, hiszen kör irányú vízáramot lehet bennük kialakítani, ami a kád közepére viszi az ürüléket, és ha a kifolyót ott helyezzük el, akkor rögtön távozik is az.